Wednesday, February 24, 2010

TUNANG ???


Salam..Diharap semua dalam keadaan sihat..Berkenaan dengan tajuk post kali ini pasti ramai tertanya2, cikgu padi nk tunang ke? nk kawin ke? Bukan itu isunya, isunya adalah saya ingin meluahkan apa yang saya rasa berkenaan dengan tunang. Saya juga ada mendapatkan maklum balas di FB berkenaan isu ini.
Bertunang ini adalah suatu tuntutan adat dan bukannya tuntutan agama. Itu kita perlu jelas dan faham. namun sebagai seorang melayu kita juga tidak harus melupakan adat. Wadahnya kini adalah tempoh pertunangan lama atau sekejap yang menjadi percanggahan. Mana lebih baik, bertunang sekajap atau bertunang lama? Apa kesan-kesannya? Ini antara cetusan idea yang saya dapat.

- jgn tunang lama2...takut bawak sana bawak sini...tambah dosa, konon nak cari pahala tapi dapat bala...

- tak payah bertunang atau bertunang cukup syarat je time dah prepare nak kawin

- Baik trus nikah je ****....tunang2 nie byk dugaan..takut tak tertampung bebannya,....

- tunang tu adat je~seelok2nye takde pun tkpe..belanja tunang pun bukan rm 100-200,cincin je dah rm1k..majlis lg....tp kalo mak ayah yg mengikut adat..terpaksa lah ikut kan aje...asalkan mereka happy..soal lame atau cepat, ada baiknye cepat2..benda yang baik x elok tangguh2

- if dah ready nak kawen, baek kawen je...act, tunang tuh tempoh persediaan diri nak kawen n kenal skit2 ati budi psgn..kire kalo da couple tuh, da mcm tunang, tapi un official je...if nak official pon, xperlu lame2..paling lame 6 bulan..sbb org bertunang nie byk dugaan, darah manis la katekan~~

- kawin je senang...tunang lama2 buat pe..kalo aku nak kawin je terus jimat belanja hehehe..kawin leh grand2 sikit..hehehe

- title bertunang bukan bererti berkahwin...ape2 pon balik pada diri sendiri...betul2, wat biasa2 je..cam couple..cume dah tak panggil 'girlfren saya' tapi panggil 'tunang saya'.

-
bertunang 20min.. ala alaa CT.. hehee dpt cincin extra..

Dari komen2 ini banyak kekusutan telah terungkai, banyak persoalan telah terjawab. Terima kasih kepada semua ahli fikir saya. Secara peribadinya, saya bersetuju untuk bertunang dan tempohnya bukan menjadi isu jika kita tahu batasnya, ia sama seperti sebelum berkahwin tiada apa kelebihan atau keistimewaan. Ia cuma menjadi pendorong dan mempersediakan kita dari segi emosi, fizikal, kewangan dan yang paling penting pengisian dalaman sebelum menempuh gerbang rumah tangga. Renung-renungkan...

10 comments:

hawanasir said...

hmm. kalau aku, mak aku tak kasi tunang. mula-mula aku ingat mak aku main-main je.

pastu bila kitorang bincang secara serius, hmm, mak aku tak bagi bertunang ni. kalau dah ada duit, terus kahwin. tunang tak wajib. nikah yang wajib. tapi mak aku kata terpulang lah. cuma tak galakkan.

banyak sebab mak aku bentang kenapa tak payah bertunang. memang aku setuju sangat ngan sebab-sebab yang mak aku bentang tu. tapiiiiiii entah lah. rasa nak ikut proses yang biasa, tapi entah. takyah kot.

isk, konpius. :/

Mohd Zairy Firdaus Bin Mohd A'sri said...

tahniah...

tawakkal je. may Allah with us.
myb dh smpai hidayah+ckup syarat, better proced je.

Farhana Syahira said...

tunang..one step to a big responsiblity..kalau sy ada pengalaman sy bole cakap byk..nie cuma pandangan dari akal yang belum tentu matang lagi :)...
tunang.kununnya tunang tue tuk ikat.klau sy, baik tunang n terus kahwin.buat apa tggu,wat tambah dosa.tunang bkn ms tuk nk knl2.u already in a serious matter.one more,senang nak tunang senang lagi nk putus.klau putus tunang yg dpt malu siapa yer?hawa kan?(soo feminist..hiks~)sy dgn ini menyatakan ketidaksetujuan sy untuk tunang lama2..bek tunang ari nie kawen sok..mgkin sng tuk ckp dr laksana,tp ada baik dr buruknya..
jgn involve dgn semua nie klau tak ready OR ikut org kain OR dipaksa..sian kat org..

'Cikgu Padi' said...

hawa:
hang ni macam dah dekat je, bukan main pengalaman lagi cakap, tapi tu la kene fikir tol2 n pastikan kita sanggup lalui cabaran dan pandai jaga perhubungan..

zairy:
tq...tu la kepada yang dah dekat ke alam perkahwinan tu jgn lupe berdoa agar dipermudahkan semuanya...

fahana:
i dapat point u, tapi kalau arini tunang esok kawin saya mmg tak setuju, baik tak yah tunang kawin je...hehehehe...tunang la dalam 3bulan or 6bulan tuk wat persiapan kawin la katakan...tapi papa pon tq atas perkongsian...awak bile lagi?

AN-NISA' said...

tahniah

nurul khairunie said...

tahniah..
tunang tu terpulang kepada individu. ada eloknya juga bertunang ini.

pernah sekali saya baca dalam satu ayat,
"rahsiakan pertunangan, hebahkan perkahwinan".
ia adalah sunnah.

dah nak buat majlis nanti jangan lupa habaq kat che' naaa!

'Cikgu Padi' said...

asaltyahniah...bukan saye la nk tunang...ni tuk kongsi ngan kawan2 yang sudah mahupun hampir bertunang

gummybear said...

tunang ni satu proses tuk kenal hati budi pasangan masing2 b4 kawin..adat pun ye,agama pun ye..tapi kalo dah kapel, dah kenal pasangan masing2 wat ape nak tunang lame2..tunang kejap je cukup..huhu

hawanasir said...

hahaha. oo selama ni nampak aku cam budak2 ke? keh3. dari kecik mak aku suruh fikir pasal masa depan. dah terbiasa fikir pasal benda berat walaupun tak dekat dengan aku :)

SUHAIDA SUPALIO said...

salam perkenalan.sy dah follow..
suhaidasupalio.blogspot.com