Saturday, December 11, 2010

Abg Kiki Bertunang + Tips Bakal Suami

Salam semua...Dah mula rasa bosan dok umah ni, tak tau nk buat apa dah.....Last week abg saya Cikgu Zulfikri telah selamat bertunang....Kitorg akan kawin sama taun depan..hehehehee....Tak saba rasenye (sgt gediks ok...). Majlis pertunangan abg tu berjalan di Melaka. Alhamdulillah ramai gak pergi. Nak jadi cerita, time majlis tu saya telah melantik diri saya sendiri untuk menjadi photographer (tqvm to mr syafiq kerana meminjamkan gajet kesayangannya...). Tapi hasilnya biasa2 je, yang penting saya puas hati kerana rela menyahut cabaran....hahahhaaa...jom layan pic skit..

rombongan lelaki tiba...



hantaran pihak lelaki.....



hantaran pihak perempuan....

Amacam?...Tunang dah selesai, pasni kahwin plak...Persiapan untuk Majlis tahun depan masih belom bermula tetapi dah selesai segala perbincangan...Biase la nk majlis ni macam2 mende jadi, tapi rasenye tak perlu story kat sini....Sebenarnye kali ni nk share pasal satu list tips tambahan tuk para bakal suami yg saya baca (tah la skrang suke sgt cr tips2 pesediaan cam ni). Kepada abgku dan teman2 yang bakal menjadi suami jom baca....(aku pon kene baca gak la...)

1. Sentiasa berdoa agar disayangi.
2. Bila balik rumah, tegur dan sentuh isteri sebelum buat kerja lain.
3.Tunjukkan keperihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan isteri sepanjang hari.
4. Berlatih untuk MENDENGAR dengan baik.
5. Jangan tergesa-gesa untuk menyelesai masalah isteri. Apa yang lebih penting adalah simpati.
6. Berikan masa sekurang-kurangnya 30 minit perhatian yang "berkualiti" terhadap isteri.
7. Belikan bunga atau seumpamanya sebagai hadiah atau untuk memujuk.
8. Tolong masak atau ajak makan diluar sekali-sekala.
9. Beri pujian mengenai penampilan isteri -- rambut, wajah, pakaian dll.
10. Pujuk bila isteri marah atau kecil hati.
11. Beri bantuan atau kerjasama setakat yang mampu.
12. Luangkan masa yang lebih agar tidak mendesak isteri untuk lebih cepat bergerak atau bertindak.
13. Bila lambat pulang, beritahu lebih awal atau telefon rumah.
14. Bila isteri minta bantuan, nyatakan "boleh" atau "tidak boleh" dengan tidak mengungkit atau banyak komen.
15. Jika perlu menjauhkan diri sekali-sekala, beritahu bila anda akan pulang. Beritahu yang anda perlu bersendirian untuk berfikir.
16. Bila sudah sejuk, beritahu isteri apa yang mengganggu fikiran secara sopan.Jangan menyalahkan isteri.
17. Bila isteri bercakap, beri perhatian sepenuhnya, letakkan surat khabar atau tutup televisyen. 18. Bila keluar, tanya isteri kalau ada sesuatu yang ingin dipesan.
19. Beri tahu bila kita ingin berehat atau tidur.
20. Peluk isteri dengan penuh kasih sayang empat kali sehari.

alamak salah gambar..(saje nk gedik letak pic ni)


Amacam....cam susah je kn......Tapi i'allah semua itu akan dapat dilaksanakan dengan pengahayatan sebenar erti sebuah ikatan perkahwinan....Go Cikgu Padi...Go..Go...(bajet semangat...hahahaa).


3 comments:

Rapunzel Rambut Pendek said...

amboi.. kikiki

Miss Aizamia said...

tahniah kpd abg kiki yg dah selamat bertunang.. dan tahniah kpd padi n abg kiki sbb da nak jd pengantin.. hehe

Joseph said...

aku nak rembat list ko.. nak buat kajian sikit.. hahaha