Friday, January 22, 2010

Kahwin & Hutang

Salam...Bersesuaiaan ngan tajuk hari ni, aku ingin tahu apa pendapan anda tentang, perlukah lelaki atau teman lelaki anda berhutang untuk berkahwin...semua orang ada pandangan masing-masing..Ini antara pendapat yang saya terima....Jom tengok....

Mr X : tidak sama sekali tp depends la kalau sanggap sngt..nanti meminjam xda feel rasa susah cari duit utk kahwin nnt just rasa feel nk byr utang je...dah bunga banyak.

miss X : klo bole jgn la..feel xsama..rasa puas bile dpt kawin gune duit sndri..haha..

miss Y: ish..xpatot2..kalo xdpt bayo t cane? kalo kete xdpt bayo,kete kene tarik..kang kalo pinjam duit xdapat bayo,isteri kene tarik..mau gitu..?? hehe..

miss Z: share dua la...nak kawen sama2 nak duduk sama2..tanggung sama2...

Mr Z: macam mana nk buat, pompuan letak harga mahal..tak pinjam tak kawin la, tak kawin makin banyak dosa buat...payah la camni....

madam X: kenapa nk utang? kenapa tak mintak hantaran Quran sahaja?senang...yg penting akad...duit simpan tuk bina rumah tangga dan bakan anak.

Ini lah antara pandangan-pandangan orang yang saya dapat kongsikn bersama....Semua ada pandangan masing-masing dan saya hormati. Pada pandangan saya pun tak perlu berhutang dan saya akan mengumpul duit itu sedaya mampu bagi memuaskan hati semua pihak, namun jika keadaan terlalu mendesak apakan daya...Kepada pembaca apa pandangan anda?


"Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita ? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah Cinta ..."

12 comments:

Syafik said...

berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

sayegemuks said...

mmm..pada pendapat saye la ye Cikgu paddy..memang x patut seseorg itu L/P) untuk berhutang semata2 utk mendapatkan ape yg dikehendaki nye..melainkan die yakin die mampu utk membayarnya..dlm kes ni..kalo kawin pon nk utang..susah laa...mcm miss y kate tu..kalo kete bley laa kne tarik..x kan bini nnti pon nk bg tarik jgk..setiap pasangan harus tau kedudukan kewangan masing2..buat majlis sekadar mampu..kalo nak lebih..usaha kumpul duit lebih sikit..x gitu cikgu paddy..?? yang penting persefahaman dan tolak ansur..sbb kalo ade sebelah pihak selalu mendesak dan mengugut..x mustahil perkara ini terjadi..

Mohd Zairy Firdaus Bin Mohd A'sri said...

pd pndpt sy, kawen ni bkn hal men2. klu btul nk kawen, cuba la bincang leklok dapatkan nilai yg kita mampu tanggung. xbestla bru nk mulakan hidup baru dh strt kne bayar hutang... hutang kawen lak tu..

ni mungkin cabaran prtama bgi lelaki klu btul nk ank org. kne la tnjukkan yg die mampu bri nafkah zhir pd bakal isterinye strusnya menghilangkan risau ibubapa bakal isteri akn khidupn anknya akn dtg.

insyaallah klu dh jodoh x ke mana...

'Cikgu Padi' said...

syafik: beratnye mata tu memandang...

sayagemuks (mcm tak best je nk tulis): hehehe...betol gak tu, kite mesti bincang elok2...ukur baju di badan sendiri...huhuhuhuhu....

'Cikgu Padi' said...

gile la KB...ko ni mmg bebakat jadi kaunselor umah tangga..hehee...betol2, tunjuk la kite ni mampu nk bagi makan anak org kn...good idea..tq

luvly_heart said...

terus terang, saya rasa semua wanita suka sgt kalau perkahwinan tu dimulai BUKAN dengan hutang. apatah lagi hutang dengan bank yang akan caj bunga banyak2... tp dengan keadaan ekonomi skrg ni (dgn ura2 cola nak tarik balik), mmg susah jugak la kalau kahwin tanpa hutang ni.. apatah lagi kalau nak masuk rumah lagi, mcm2 la... so, cikgu paddy, utk start a new life (kahwin dan rumah), paling koman pun u SHOULD HAVE RM40k dlm tgn... (itu belum bab nak beli2 perabot dan electrical lagi tu...) :)

luvly_heart said...

saya pun baru je berhutang, bukan utk belanja kawen, tp utk setel hutang2 lama supaya hidup tak diganggu oleh hutang2 yang lama tu... baba kata org, tutup lobang, gali lobang... lama2 lobang yang digali tu makin lama makin besar, tp itu la... dengan tuntutan ekonomi dan sikap tak amal jimat cermat, mcm tu la jadinya... hehe.. so padan muka saya. alhamdulillah saya kawen tanpa berhutang, tp saya berhutang sebab nak setel hutang... hehehe... :)

'Cikgu Padi' said...

hehehe...tq luvly heart atas nasihat berguna tu....tu la hajat mmg takmau utang tapi nk mengumpul 40k tu bkn senang...huhuhu...tapi pape pon saya akan cuba dulu....i'allah...akan dipermudahkan semuanya...

Joseph said...

hutang jek.. bini nanti bank punye.. kalo kene tarik kawin lain.. hutang lagi.. dan lagi.. dan lagi..

wakakakakakakaka..

so x payah utang kalo xnak perkara di atas berlaku.. huhu

'Cikgu Padi' said...

baik la joseph..hehehee....elakkn berhutang untuk hidup yang lebih sempurna...

Atika Athirah said...

actually,depends la jgk dgn sapa pilihan hidup tue..

ini mengambil kisah dari cousin sendiri yang kawen dgn org yg lebih tinggi darjat dr die..nak tak nak,terpaksa la berhutang...sbb nak capai standard yg ditetapkan pihak lelaki...tp bile tgk balik diorang tue, bahagia smpai skrng...hutang pun dah abes bayar..=D

'Cikgu Padi' said...

emmmm....betol gak tu kn AA....ni semua bergantung pada takdir, saye pon tak salahkn kalau berhutang tapi SEBOLEH2 nye tak mau la....tq for sharing...